Bota dina trötta ögon

I ett inlägg som vi tidigare publicerade på bloggen skrev vi att skönhetsindustrin är en del av verkligheten samt ett uttryck för just behovet att ta hand om sin kropp och då sitt utseende. I dag skriver vi vad ens utseende faktiskt kan avslöja om ens hälsa, till exempel trött ögon.

I en artikel i Expressen Hälsoliv kan vi läsa om de olika signaler kroppen ger, som vi ofta väljer att tolka som ålderstecken, när det inte är det. Kroppen förändras ju hela tiden, men det är faktiskt inte alltid just tiden som satt sina spår, ibland kan det vara brist på något eller tvärtom, för mycket av något.

Molly M. Roberts, specialistläkare på Institute for Health & Healing i San Francisco, varnar för att skylla kroppsligt förfall på stress och åldrande alltför lättvindigt. Hon understryker i stället vikten av att lyssna på de första varningssignalerna från kroppen – Expressen

Lyssna till din kropp

hud och skönhetDe tecken som kroppen ger som indikation att något inte riktigt står rätt till kan vara allt från trötta ögon, torr hud, svullna fötter eller så vanligt som rynkor. Vi går igenom dessa nedan, steg för steg.

Trötta ögon kan till exempel meddela att kroppen lider av sömnbrist, att man äter för mycket salt och har svullna påsar under ögonen eller att man är allergisk. Torr hud är vanligt i Sveriges kalla klimat, och ibland ett tecken på att man duschar för varmt för ofta, men det kan även bero på diabetes eller uttorkning samt återförkalkning. Svullna fötter kan bero på hjärtsvikt men även infektioner och intag av vissa mediciner.

Rynkor å sin sida kommer med åldern helt naturligt, men det kan faktiskt också vara ett tecken på benskörhet, där ju mer rynkor ger ännu större risk för just skört skelett. Det naturliga åldrandet är sedan ofta en förklaring till vecken i ansiktet, det handlar om exponering för solen och förrädisk cigarettrök.