Det våras för svenskt mode

Svensk mode och svenska designers är kända världen över. Klädskapare och stylister som Bea Åkerlund och Lars Wallin har skapat kreationer till flertalet kändisar och svenska klädkedjan H&M har kommit att bli ett av världens största och mest inflytelserika företag i modebranschen.

Superstylisten Bea Åkerlund

Vi har tidigare skrivit om att Lady Gaga tycker om svenskt mode. Hon har anlitat flera svenska modeskapare för att göra hennes kläder. En av de som har stylat henne är Bea Åkerlund, som förutom Lady Gaga, har klätt en del kändisar. Hon har bland annat samarbetat med Madonna sedan 2006, då hon var stylist under popdrottningens videoinspelning av låten ”Sorry”. Förutom Madonna och Lady Gaga har Bea Åkerlund klätt Britney Spears, Rihanna, Beyoncé, Ozzy Osbourne, Rammstein med flera. Detta kan man läsa på Dagens Nyheter.

Lars Wallin skapar klänningar åt hovet

En svensk som inte stylar utan skapar kläder är Lars Wallin. Han är känd för att skapa fantastiska klänningar och scenkläder. Han har blivit känd utanför Sverige framförallt för att han skapat klänningar åt kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine. Han har skapat festkläder till många utländska celebriteter.

H&M – tredje störst i världen

Det mest kända svenska klädmärket måste vara Hennes & Mauritz, eller H&M som det oftast kallas nuförtiden. Med sina cirka 3000 butiker i 53 länder, är företaget det tredje största i världen som säljer kläder. Detta efter konkurrenterna Zara och Gap. Företaget har sedan tio år tillbaka gjort specialkollektioner där de samarbetat med kända designers som Jimmy Choo, Versace, Lanvin, Alexander Wang och Karl Lagerfeld. Utöver H&M äger företaget även klädbutikerna Weekday och Monki. De har även startat & other stories och COS, som ligger i ett högre prissegment än H&Ms vanliga butiker. H&M har blivit utsett till Europas starkaste varumärke.