Är det möjligt att vara unik?

Visst finns det många sätt att visa sin personlighet på och en av de senaste trenderna är att använda sig av mode och assessorer. Men går det verkligen att vara unik? Titta bara på alla hipsters!

Det är ingen slump att alla hipsters ser likadana ut menar en skribent på DN som skriver att en matematiker vid namn Jonathan Touboul har utvecklat en statistisk modell som förklarar detta fenomen. Han förklarar hipstereffekten, som han väljer att kalla det, genom individens interaktion med andra människor i en grupp som strävar efter att inte se ut som majoriteten ofta blir påverkade av varandra vilket resulterar i att de strävar åt samma håll. Man blir som man umgås, med andra ord.

”– Om du tar stora uppsättningar samverkande individer, oavsett om hipsters, börsmäklare eller vilken sorts grupp som helst som bestämmer sig för att gå emot majoritets genom att försöka vara annorlunda, kommer de till slut alla se ut på samma sätt vid samma tidpunkt” läs mer genom att klicka här.

Går det inte att vara unik då?

Självklart är det möjligt, men då gäller det att anstränga sig och inte handla i mainstream butiker och hitta dina accessoarer på platser där ingen annan shoppar. Eller så kan du tillverka dina egna kläder och smycken, kanske göra ett snyggt namnhalsband med hjälp av en pärlplatta och ett strykjärn? Skämt åsido så handlar det om att gå emot den vanliga normen. Till exempel har det under senaste tiden varit populärt att handla sina kläder i secondhand butiker, men eftersom att resterande modevärlden upptäckt detta och vilka trender som lockade flest så har även de vanliga butikerna börjat sälja liknande kläder. Men om man vill vara unik och inte vill att alla hipsters ska börja följa samma trend behöver man inte oroa sig – enligt en artikel i DI är hipsters för långsamma på att upptäcka nya trender!