New Era – ikonernas keps

Det är svårt att tänka sig några av de senaste tio årens största ikoner inom hiphopen, som 50 Cent och Dizzee Rascal, utan sina New Era kepsar. Man kan tro att det är ett ganska nytt märke, men det har funnits ända sedan 1920, och länge tillverkat kepsar till baseball-lag i USA, Japan och Sydkorea.

1920 startade den tyske invandraren Ehrhardt Koch E. Koch Cap Company i Buffalo, New York. Två år senare bytte företaget namn till New Era, och tio år senare började man tillverka baseball-kepsar. I början var konkurrensen hård, men med tiden fick New Era förse allt fler lag med kepsar, och idag levererar man kepsar till samtliga baseball-ligor i USA.

59Fifty-modellen

När de flesta svenskar tänker på en keps tänker de på en baseballkeps med snapback, alltså ett spänne av plast i nacken som gör att man kan justera storleken. Så såg dock inte de första baseballkepsarna ut, och så ser inte de kepsar som används i baseball ut idag heller.

Kepsen som spelarna bär på plan är av 59Fifty-modellen, även känd som ”fitted” i USA. Den har ingen snapback, utan säljs istället i olika storlekar. Detta gör att den sitter bättre, och det är en av anledningarna till att den gjort en sån succé i Europa.