Pharrell Williams – fortfarande stilikon

Det brukar inte vara möjligt att vara en stilikon hur länge som helst, på sin höjd tre år, men för det mesta kortare tid än så. Men en person som hängt kvar mer envist än de flesta andra är Pharrell Williams, producent, science fiction-fantast, sångare, rappare, skateboardåkare m.m. Han utsågs av tidningen Esquire till världens bäst klädde man 2005, och visserligen har det varit tyst om honom de senaste åren, men hans stil håller i sig.

Vad var det då som var utmärkande för Pharrell Williams stil? För det första blandningen. Han var en av de första på mycket länge som blandade skate- och hip hop kläder, men förutom detta visade han även hur man kan kombinera en keps med en kavaj på bästa sätt. Han har dessutom designat kläder för det egna märket Billionaire Boys Club och även ritat ett par solglasögon till Louis Vuittons kollektion.

Kamouflage-hösten 2012

När många stora klädmärken nu lanserar sina kollektioner för hösten och vintern 2012-13 märks Pharrell Williams inflytande framför allt på alla kamouflage-mönstrade skjortor, jackor och mellanting däremellan. Det gamla brittiska märket Barbour, mest populärt på Östermalm, har gjort jackor, en väska och en klassisk fiskarhatt i mönstret, och detsamma gäller hippare märken som japanska A Bathing Ape och Nanamica. De senare har släppt en klassisk, kamouflagemönstrad ryggsäck i Eastpack-modell, och en större ryggsäck av den typ som är vanlig bland cykelbud.

Frågan är nu bara när vi får se en Peak Performance Jacka i cammo-mönster. Det mönster som den svenska armén använder är kantigare än det som de flesta andra länders väpnade styrkor har, vilket skulle kunna göra succé utomlands.